Przepis i sposób przygotowania na: Pizza \"Wiejska\"
Do mąki wlać oliwę oraz rozczyn i dokładnie wyrabiać ciasto. Uformować kulkę i odstawić na pół h. Po tym czasie chwilę \"ugniatać\" i rozwałkować. Uformować dwa spody do pizzy, nakłuć widelcem i posmarować sosem.
Sos pomidorowy: pomidory sparzyć i obrać ze skórki, wyciąć korzonki i zmiksować. Dodać koncentrat (łyżeczkę lub 2do smaku) i doprawić solą, bazylią oraz pieprzem.
Na surowych spodach z sosem układać dodatki do pizzy; plastry salami, pokrojone w kosteczkę ząbki czosnku, piórka cebuli, odrobinę sera, boczek (bez skórki i pokrojony w paseczki), pieczarki (obrane,przepłukane i pokrojone), kukurydzę i groszek (osączone z zalewy). Całość posypać startym serem i bazylią a na wierzch położyć paseczki papryki. Pizze zapiec w rozgrzanym piekarniku do 200stopni na środkowym poziomie.