Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Wariacje na temat musaki I

5.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukinia żółta
3 szt
mięso mielone
50 dag
cebula
2 szt
pomidory
3 szt
przecier pomidorowy
1 łyżka
kuskus
200 g
ząbek czosnku
3 szt
przyprawa do gyrosa
2 łyżki
Sklep Prymat
olej do smażenia
mąka pszenna
3 łyżki
masło
75 g
mleko
2 szklanki
serek topiony
1 szt
sól do smaku
Sklep Prymat
cukinia
2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Wariacje na temat musaki I

Młodą cukinię żółtą i zielona pokroić w plastry. Nasolić, natrzeć przeciśniętym czosnkiem i posypać przyprawą w stylu greckim. Mięso usmażyć na oleju razem z pokrojona w piórka cebulką i przecierem pomidorowym. Doprawić solą i pieprzem. Na blasze ułożyć warstwę cukini , na to położyć połowę mięsa. Na mięso nasypać warstwę suchej kaszki kuskus i położyć kolejną warstwę cukini. Na cukinię nałożyć mięso, pokrojone w plastry pomidory i doprawić przyprawą. Przykryć wszystko cukinią i polać sosem typu beszamel- Z masła i mąki zrobić zasmażkę. Rozprowadzić zimnym mlekiem i zagotować. Do wrzącego sosu wrzucić pokrojony w kostkę serek topiony. Gdy się rozpuści- polać potrawę i zapiekać około 45 minut w temp ok 220 stopni. Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

barbara11561 15.02.2014 16:56
chętnie bym skosztowała:)
Beatris 03.08.2011 09:17
Taka wersja bardziej mi odpowiada.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak