Rosół z kaczki z lanymi kluskami :

Rosół z kaczki z lanymi kluskami :

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • rosół z kury

    2 kostki
  • grzyby suszone

    2 szt.
  • kaczka

    1/2 szt. (bez wyluzowanej piersi i o
  • cebula

    1 szt.
  • marchew

    3 szt.
  • pietruszka

    1 szt.
  • seler

    1/8 szt.
  • por

    1/2 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Umyte i podzielone na kawałki mięsa i kości zalać 1,5 litra zimnej wody .Dodać obrane warzywa , ziele angielskie , grzyby , kostki bulionowe , lubczyk .Doprowadzić do wrzenia .Zmniejszyć gaz i gotować 1,5 godziny . Wyjąć mięso i warzywa .Rosół przecedzić . Jeśli komuś przeszkadza to zdjąć z wierzchu tłuszczyk .Podgrzać , doprawić do smaku .
Podawać z makaronem , pierożkami z mięsem kaczki , kluskami lanymi itp.

Obrane mięso użyć do robienia pierożków, pasztecików, krokietów .
Zebrany z rosołu tłuszcz ogrzewać na małym gazie by odparowała wilgoć . Ostudzić . Ja zlewam go do małych pojemniczków ( takich na jedną porcję ) i zamrażam .

Tym razem z braku czasu podałam z kupnymi lanymi kluskami , ale lepsze będą robione w domu .

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Babciagramolka

27.09.2010 20:36
Joasiu- kiedy liść laurowy i lubczyk wydobywają właśnie smak rosołu- mały kawałeczek suszonego lub świeżego lubczyku ( lub maggi ogrodowego ) zastępuje maggi w płynie czy inne przyprawy do zup.Ale można oczywiście bez

Joanna117

27.09.2010 20:17
Ale mam smaka na taką kaczusię, tak dawno nie jadłam - wolę jednak bez lubczyku i liścia. Taki pycha rosołek jest dobry sam w sobie, marzenie.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat