Przepis i sposób przygotowania na: Ciacho \"KWAŚNE JABŁUSZKO\"
Ze szklanki cukru, cukru waniliowego i około 2/3 szklanki wody gotujemy syrop.
Jabłka obieramy i kroimy w drobną kosteczkę lub ścieramy na grubej tarce- wrzucamy do syropu i smażymy około 10 minut.
Po tym czasie dodajemy łyżkę masła i kaszę mannę- mieszamy wszystko i znów smażymy 10 minutaż kasza się rozgotuje- możemy także dodać troszkę wody jeśli masa przywiera nam do garnka.
Na koniec mieszamy gorącą jeszcze masę z galaretką rozpuszczoną w połowie szklanki wody.
Gorącą masę wykładamy na biszkopt- równo rozprowadzamy- wkładamy do lodówki i dobrze schładzamy.
KREM
250 g masła ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym- stopniowo dodajemy kwaśną tłustą śmietanę ( 20 lub 30%) oraz aromat cytrynowy- ciągle miksujemy.
Masę wykładamy na wierzch ciasta- równo rozsmarowujemy, a następnie całe ciacho wkładamy do lodówki i schładzamy.
Ciastko świetnie pasuje na gorące dni- jest niebywale orzeźwiające.