Przepis i sposób przygotowania na: Wieprzowina z kaparami
sól
papryka mielona
2 łyżki oleju
2 łyżki masła
2 łyżki kaparów z zalewy ( lub marynowanych w słonej zalewie nasion nasturcji )
1/2 szklanki słodkiej śmietanki
maggi
szczypta cukru
Mięso natrzeć solą , pieprzem, papryką i zostawić na godzinę. W garnku o grubym dnie rozgrzać olej i obsmażyć mięso ze wszystkich stron na rumiano. Dorzucić pokrojone cebule . Zalać wodą tak by zakryła mięso i dusić aż mięso będzie miękkie a płyn odparuje do objętości ok. 1 szklanki . Wyjąć mięso . Sos przetrzeć .Dolać śmietankę . Na maśle podsmażyć odsączone kapary i dołożyć do sosu - doprawić ( maggi , cukier ) . Włożyć mięso w sos i chwilę ogrzewać .