Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe racuchy z jabłkami
cukier puder
szczypta soli
cynamon
1 duże lub 2 małe jabłka słodko-winne
olej do smażenia
2 jajka
cukier cynamonowy ( młynek ) do posypania - opcjonalnie
kwaśna śmietana -opcjonalnie
konfitura z czarnej porzeczki ( lub inna )-opcjonalnie
syrop klonowy -opcjonalnie
Zmieszać drożdże z 2 łyżeczkami cukru pudru i 1/3 szklanki śmietanki. Zostawić na 15 minut.
Do przesianej mąki dodać resztę śmietanki ( lub mleka ) , jajka , rozczyn, 1/2 łyżeczki cynamonu , 3 łyżki cukru pudru , szczyptę soli .Zmiksować dokładnie . Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany .( jak trzeba do dolać trochę śmietanki lub dosypać mąki .
Jabłka obrać , usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kosteczkę . Wymieszać z ciastem .
Na patelni rozgrzać olej. Na gorący kłaść porcje ciasta i smażyć na rumiano z obu stron .
Podawać posypane cukrem cynamonowym ( Młynek ) , cukrem i cynamonem, polane kwaśną śmietaną , syropem klonowym lub z konfiturą np. z czarnej porzeczki .
Ja smażę na małych patelenkach do blinów , pancakes -ów, ale można na zwykłej patelni też .
Jedni wolą na ciepło inni na zimno- i tak i tak są smaczne .
Daję suszone drożdże bo zawsze mam pod ręką - ale oczywiście ze świeżymi będą jeszcze lepiej rosły