Przepis i sposób przygotowania na: Giuwecz wg Buni
4 ziemniaki
2 młode marchewki
3 cebule
3 kiełbaski- śląskie
1/2 szklanki oleju słonecznikowego
przyprawa do zup i sosów w płynie
szczypta cukru
pieprz mielony
papryka mielona
1,5 szklanki wody
natka pietruszki
Giuwecz to bardzo prosta -jednogarnkowa potrawa .
Papryki wypestkować i pokroić w paseczki , obrane ze skórek pomidory , marchew i ziemniaki - w grubą kostkę .Włożyć do garnka z grubym dnem .
Cebule pokroić w piórka i ,, zeszklić ,, na oleju - włożyć do papryki.
Pokrojone w pół plasterki wymieszać z resztą składników. Podlać wodą .Dusić 45 minut
Doprawić do smaku, cukrem, pieprzem , papryką mieloną , przyprawą do zup i sosów . Zagotować. Podawać posypane pokrojoną natką pietruszki .