Przepis i sposób przygotowania na: Sajgonki z pieczarkami i krewetkami
Oczyszczone pieczarki ścieram na tarce o dużych oczkach. Wkładam na rozgrzaną patelnię i często mieszając smażę do czasu odparowania powstającego soku.
Usmażone pieczarki mieszam z wcześniej przygotowanymi krewetkami i w razie potrzeby doprawiam do smaku pieprzem i solą.
Pojedyncze płaty papieru ryżowego moczę przez moment w letniej wodzie, tylko zamaczam i od razu wyjmuję. Odkładam na drewnianą deseczkę, aby płaty naleśników ryżowych zmiękły i lekko przeschły.
Następnie na każdym płacie papieru kładę 1 łyżkę farszu i delikatnie roluję, zawijając boki naleśnika do środka. Najlepiej jest to robić na deseczce.
Przygotowuję wszystkie sajgonki, a dopiero później je smażę.
Można je smażyć w głębokim oleju, ale ja wlewam na patelnię tylko 1 cm oleju i krótko smażę tak, aby się ładnie przyrumieniły z obu stron.
Po usmażeniu przekładam je na papierowy ręcznik, aby je odsączyć z nadmiaru oleju.
Przygotowuję sos do maczania sajgonek, mieszając 3 łyżki sosu sojowego z 1 łyżeczką oleju sezamowego i kilkoma kroplami octu winnego.