Przepis i sposób przygotowania na: Miskówka, czyli drożdżówka z miski
Drożdże pokruszyć, włożyć do miski, posypać cukrem i zostawić do momentu, aż uzyskamy w misce płyn. Następnie dodać żółtka (2 duże lub 3 małe), cukier waniliowy i sól. Dokładnie wymieszać wszystko za pomocą drewnianej łyżki. Wlać ciepłe mleko, olej, wsypać mąkę. Jeszcze raz wymieszać. Miskę szczelnie zamknąć, włożyć do drugiej miski wypełnionej ciepłą wodą. Po 10 minutach (gdy środek pokrywki zrobi się wypukły), miskę otworzyć, ponownie szczelnie zamknąć, usuwając ze środka powietrze. Czynność powtórzyć jeszcze dwukrotnie. Następnie ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy (ja użyłam tortownicy o średnicy 24 cm). Na wierzchu poukładać śliwki i rodzynki. Wstawić do zimnego piekarnika. Ustawić temperaturę na 180 stopni. Czas: ok. 90 minut. Po ostudzeniu można posypać cukrem-pudrem.