Przepis i sposób przygotowania na: Chrupiący pstrąg z kurkami
1 łyżka soku z cytryny
na panierkę : ok. 3 - 4 łyżek mąki orkiszowej pełnoziarnistej
do smażenia : masło klarowane
dodatkowo : 3 garści kurek
1 cebula
5-6 łyżek śmietanki kremówki 30 %
1 łyżeczka masła
świeży tymianek
do smaku : sól, pieprz ziołowy
sposób przygotowania : pstrągi kupiłam wypatroszone i z wyciętymi skrzelami więc odeszła mi duża część roboty. Oskrobałam je tylko, usunęłam oczy, nożycami kuchennymi odcięłam płetwy - oprócz jednej, górnej. Opłukałam tuszki dokładnie i wytarłam ręcznikami kuchennymi. Oprószyłam od środka i z wierzchu solą oraz pieprzem ziołowym, odłożyłam na ok. 1 godzinę do lodówki.
W tym czasie oczyściłam kurki, większe porozrywałam na mniejsze kawałki. Cebulę obrałam i pokroiłam w cienkie półplasterki. Na patelni rozpuściłam masło, zeszkliłam cebulę, dodałam grzyby i smażyłam na ostrym ogniu ok. 3 min.. Gdy puściły sok dodałam śmietankę i chwilę razem gotowałam aż sos zgęstniał. Doprawiłam solą, pieprzem ziołowym i dosypałam trochę świeżych listków tymianku.
Tuszki, wcześniej przyprawione, skropiłam jeszcze sokiem z cytryny i obtoczyłam z wierzchu w mące orkiszowej, nadmiar strzepnęłam.
Rozgrzałam dużą patelnię - taką żeby pstrągi zmieściły się na niej w całości. Rozpuściłam ok. 4 łyżek masła klarowanego a gdy było dobrze rozgrzane położyłam na nim ryby. Smażyłam po ok. 3 - 4 min. z obu stron na ostrym ogniu żeby mięso szybko się ścięło a skórka zrumieniła. Przewracałam ostrożnie, pomagając sobie łopatkę żeby ryby się nie rozpadły. Na chwilkę, dosłownie na 2 minutki, przykryłam patelnię żeby mieć pewność, że ryba \"doszła\" - żeby sprawdzić czy jest dobrze usmażona można pociągnąć na płetwę grzbietową, tę której nie odcięłam - z gotowej ryby wyjdzie bez oporu.
Usmażone pstrągi przełożyłam na półmiski i polałam gęstym sosem kurkowym. Podałam z dodatkiem jarzyn z wody posypując jeszcze świeżym tymiankiem i koperkiem.
Taki zestaw bardzo nam smakował :-)