Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak i ryż w spółce z warzywami
W garnku zagotować wodę z dodatkiem soli i kurkumy. Do wrzątku wrzucić ryż oraz oczyszczonego i podzielonego na różyczki kalafiora. Kalafior gotować 4 minuty, wyjąć i osączyć z wody. Ryż gotować około 10 minut. Ostudzić.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Ogórek zielony obrać, pokroić najpierw w plastry, a później w słupki. Paprykę i pomidory umyć pod bieżącą wodą, osuszyć, a następnie pokroić odpowiednio - w kostkę i w ósemki.
W szklanej misie przeznaczonej na sałatkę układać warstwami: kurczaka, cebulę, pomidory żółte, ogórek zielony, majonez, ryż, pomidory daktylowe, paprykę żółtą, ketchup i na samym wierzchu różyczki kalafiora.