Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowe ciasteczka z chilli
Gorzką czekoladę pokroić w małe kostki (wystarczy kostkę na 4 części). Mąkę przesiać, wymieszać z kakao, sodą, solą i przyprawami.
Miękkie masło mikserem utrzeć z cukrem, jajkami oraz aromatem waniliowym, tak by powstała jednolita masa. Masę maślaną przelać do mąki i delikatnie mikserem wymieszać ( w trakcie dolać alkohol), następnie dodać czekoladę w kawałkach i wyrobić ciasto rękoma - powinno być konsystencji jak na skubańca. Formować z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczyć i kłaść na blaszy - zachować odległość po powinny wyrosnąć o połowę.
Piec ok 10--13 minut w temp. 170-180 stopni, najlepiej na termoobiegu. Wystudzić na desce lub kratce.
Przepis na ok. 20 ciastek