Krajanka z sękacza

Krajanka z sękacza

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    5
  • miękkie masło

    250 g
  • cukier

    200 g
  • 1 torebka cukru wanilionowego

  • mąka pszenna

    125 g
  • zagęstnik

    75 g
  • zmielone obrane migdały

  • 1 łyżkę wody różanej

  • rum

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

5 białek ubic na sztywna piane .Masło utrzec na puszystą masę.Dodawac cukry i żółtka nie przerywając ucierania.Mąke przesiac ,wymieszac z zagęstnikiem i wraz z migdałami dodawac po mału do ciasta.Dodac karadmon ,cynamon i wode rózaną oraz rum .Na końcu ostrożnie połączyc z ubita na sztywno piana z białek .Połowę blachy do pieczenia wyłożyc pergaminem .Rosmarowac na nim szpatułka cienka warstwę ciasta .Piec w temp.około 220* C przez 5 minut .Wyjąc blachę .Na upiecznej warstwie rozsmarowac druga warstwę surowego ciasta i ponownie piec w ten sposób upiec 6-8 warstw Wyjąc wypiek z piekarnika ,zsunac z blachy ,oddzielic pergaminem .Sękacz od razu pokrajac na podłużne kawałki ostudzic.200g kuwertury włożyc do garnuszka .w kąpieli wodnej podgrzewac na wolnym ogniu stale mieszając ,aż kuwertura się roztopi.Kawałki sękacz macza w kuwerturze ,układac na ażurowej podstawce .Na wierzchu narysowac widelcem faliste linie ,poczekac ,ąz polewa zastygnie.Przechowywac w szczelnie zamknietej puszce.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

caralajna

09.06.2013 08:44
pracochłonny ale fajny przepis

Elżbieta17

23.11.2011 11:11
ciekawy przepis:)

ben-ka

29.08.2011 09:04
taki sękacz robiony w piekarniku to dla mnie nowość!

Edyta38

16.06.2011 18:54
mniam mniam

barbara11561

03.04.2011 08:10
Jadłam sękacza,bardzo mi smakował:):)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat