Przepis i sposób przygotowania na: Mus kawowy podawany z makaronikami na słodko
MAKARONIKI: Białka ubić na sztywną pianę i dodać do nich cukier puder, cukier waniliowy i szczyptę soli. Wymieszać. Dodać zmielone migdały i przecier jabłkowy i ponownie wymieszać. Wyłożyć blachę do pieczenia papierem (do pieczenia) i za pomocą łyżki nakładać małe porcje masy przygotowanej na makaroniki. Należy uważać żeby makaroniki się nie zlepiły ze sobą, najlepiej zachować pewne odległości. Wyłożone na blaszce makaroniki piec w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni przez około 13 minut. Gotowe makaroniki ostudzić.
DESER: wyciągnąć deser rozłożony do salaterek z lodówki i każdy z nich z osobna udekorować upieczonym makaronikiem oraz bitą śmietaną. Przed podaniem każdą salaterkę posypać kakao.