Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Paluchy czosnkowe

5.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże
1 op
cukier
3 łyżki
jajko
4 szt
mleko
2 szkl
mąka
1 kg
czosnek
4 ząbki
olej
5 łyżek
sól do smaku
Sklep Prymat
Zioła prowansalskie suszone Prymat
do smaku
ser gouda
100 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: Paluchy czosnkowe

1. Drożdże wymieszać z cukrem, 2 łyżkami ciepłego mleka i 2 łyżkami mąki. Odstawić do wyrośnięcia, połączyć z 2 jajkami, resztą mąki i ciepłego mleka. Posolić, wyrobić ciasto. Odstawić na ok 15 min.
2. Z ciasta formować wałeczki i smarować 2 jajkami wymieszanymi z 5 łyżkami oleju, zmiażdżonym czosnkiem i ziołami. Wałki złożyć na pół i poskręcać. Ponownie posmarować mieszanką i posypać serem. Piec ok 15 min. w temp. 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kate.500 28.03.2013 19:41
super pycha
RenataZ-et 02.03.2013 21:50
Świetna przekąska takie paluchy czosnkowe
ziutula
ziutula 28.01.2012 11:53
dobre do barszczu

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak