Przepis i sposób przygotowania na: Bida-zupa z pieniążków dębowych
3 garści pieniążków dębowych - same kapelusiki bo trzonki łykowate
2 małe cebulki
4 gałązki natki pietruszki
1 nieduża gałązka naci selera korzeniowego
1 łyżeczka masła
2 łyżki chudej śmietany
1/3 łyżeczki mąki żytniej t.720
do smaku: sól, pieprz ziołowy
sposób przygotowania: Grzybki trzeba dokładnie oczyścić bo między blaszkami lubią się chować malutkie chrząszcze. Opłukałam je i osączyłam dokładnie. Pokroiłam w paseczki - było tego ok. 1 , 5 szklanki. Ziemniaczki oskrobałam, pokroiłam na ćwiartki, zalałam 1 litrem wody, gotowałam ok. 5 min.. W międzyczasie na patelni rozpuściłam masło, podsmażyłam pokrojoną w półtalarki cebulkę i grzyby, ale tylko 2-3 minutki. Dodałam je do ziemniaków, dorzuciłam posiekaną zieleninę selera i połowę pietruszki, gotowałam aż ziemniaki były zupełnie miękkie. Śmietanę rozmieszałam z odrobiną soli i mąki, zahartowałam 2 łyżkami zupy i dodałam do całości. Doprawiłam solą i pieprzem, posypałam resztą natki i gotowe! Pycha taka zupa, poproszę częściej!
Specjalnie dodaję zdjęcie grzybów bo wiele osób nie wie jak wyglądają