ciasto ananasowo-serowe

ciasto ananasowo-serowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • margaryna

    15 dkg
  • cukier

    2 łyżki
  • żółtka

    8 szt
  • mąka

    4 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • bułka tarta

    2 łyżki
  • migdały mielone

    2 łyżki
  • sucharki

    25 dkg
  • Krem:

  • likier pomarańczowy

    6 łyżek
  • jajka

    4 szt
  • cukier

    1 niepełna szklanka
  • skórka otarta z pomarańczy

  • śmietana

    1/2 szklanki
  • dżem pomarańczowy

    słoik
  • żelatyna

  • ser biały

    1 (mielony)
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Sucharki rozkruszamy wałkiem,margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę dodając po jednym żółtku,pokruszone sucharki oraz oba rodzaje mąki.Ciasto zagniatamy wałkujemy.Migdały mieszamy z bułką tartą.Formę smarujemy tłuszczem posypujemy bułką tartą i wykładamy ciasto i podnosimy brzegi.Wstawiamy do piekarnika na 180 stopni i pieczemy 15 min.Żelatynę moczymy w niewielkiej ilości wody,trzy łyżki likieru lekko podgrzewamy i dodajemy do żelatyny.Białka ubijamy na sztywną pianę,żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę i dodajemy ostudzoną żelatynę.Ser mieszamy ze skórką pomarańczową i śmietaną a następnie łączymy z masą żółtkową,na koniec dodajemy pianę.Upieczone i ostudzone ciasto smarujemy kremem dekorujemy plastrami ananasa i wiśniami i wstawiamy do lodówki.Dżem lekko podgrzewamy przecieramy przez sito dodajemy pozostały likier mieszamy i równo wykładamy na ciasto

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ewelina38

11.07.2012 11:44
przepyszne ciasto

Mariusz10

22.05.2012 22:20
super

iga2

31.12.2011 23:49
smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat