Przepis i sposób przygotowania na: Makaron penne z sosem pesto
Makaron ugotuj w lekko osolonym wrzątku według przepisu podanego na opakowaniu. Pod koniec gotowania dodaj 2 łyżki oliwy z oliwek. Odcedź makaron na sicie,przelej zimna wodą i ponownie skrop 1 łyżka oliwy . Bazylię z pietruszką oczyść, umyj pod bieżącą wodą ,osusz.Usuń twarde łodyżki i drobno posiekaj.Czosnek obierz i także drobno pokrój lub przeciśnij przez praskę.Do blendera włóż zioła,czosnek,orzechy,parmezan i oliwę,a następnie zmiksuj sos na jednolitą masę. Na rozgrzaną patelnię wlej śmietankę, a następnie dodaj sos (ilość sosu dostosuj do własnych upodobań).Gotuj, aż sos zacznie delikatnie gęstnieć.Połącz go z gorącym makaronem.Po przełożeniu na talerz dekoruj listkami świeżych ziół lub cząstkami pomidorów.