Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet sojowy w różnych wersjach smakowych
Rano odcedzić i zalać ponownie duża ilością wody.Ważne jest aby soji w czasie gotowania nie solić bo będzie twarda. Gotować do miękkości ,może to potrwać ok 2 godziny.
W międzyczasie można przygotować bazę smakową. Z kg soji wychodzą 2-4 blaszek pasztetu ,to zależy od wielkości foremek. Do każdej można dodać inny składnik.
Ugotowaną soję wrzucać do malaksera partiami ,aby mieć pewność ,że powstała masa będzie idealnie gładka , dodać podsmażoną cebulkę,czosnek jajka bułkę i bułkę tartą oraz podstawowe przyprawy.
Powstała masę podzielić na części i do każdej z niech dodawać inny składnik
Pieczarkowy:
Cebule zeszklić na oleju dodać pieczarki ,sól i pieprz. Zmiksować wraz z jedną częścią
Pomidorowy
Do Zmielonej sjoi dodać koncentratu pomidorowego, ewentualnie suszone pomidory i przyprawy np :oregano.
Paprykowy
Paprykę upiec w piekarniku ,włożyć do woreczka aby się zaparzyła ,obrać ze skórki wszystko razem zmielić. Można dodać papryki w proszku oraz pasty paprykowej.
Koperkowy
Do pasztetu podstawowego dodać dużą ilość posiekanego koperku.
Smaki pasztetu można dowolnie modyfikować poprzez dodawanie ulubionych składników
Foremki (najlepiej te jednorazowe aluminiowe) wysmarować masłem i wysypać margaryną na spodzie można ułożyć liście laurowe bądź pokrojoną paprykę ,które po wyjęciu będą zdobić wierzch pasztetu. Piec w temp. 170 C przez ok 40 minut
Ps. Nawet zagorzali fani mięsa, są zachwyceni tym pasztetem