Przepis i sposób przygotowania na: torcik kapelusz
Biszkopt:
jajka 6 sztuk
3/4 szkl.maki pszennej
3/4 szkl.mąki ziemniaczanej
1 szkl, cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na pianę,dodać żółtka i cukier.Następnie dodać przesianą makę i mąkę ziemniaczana oraz proszek.Wymieszać.Piec w nagrzanym piekarniku ok35 minut.
Drugi biszkopt na górę tortu upiekłam z połowy porcji,w mniejszej foremce.
Krem budyniowy:
ugotować 2 budynie w 3 szklankach mleka i 4 łyżkach cukru.Wystudzić.Rozetrzeć kostkę margaryny na puch i dodawać po łyżce zimny budyń.
Biszkopt przekroić na 3 krążki nasączyć sokiem z cytryny wymieszanym z wodą i cukrem pudrem.Przekładać kremem i dżemem.Jedną warstwę na górnej i dolnej warstwie przełożyłam mlekiem skondensowanym gotowanym ,smak toffi.Wierzch tortu również posmarować kremem.
Wierzch udekorować masą cukrową.
Masa cukrowa:
4 łyżeczki żelatyny zalać 70 ml wody i odstawić na 5 minut.Po tym czasie podgrzać naczynie z żelatyną w kąpieli wodnej,dodać 50 g glukozy w proszku,4 łyżeczki planty i cukier puder 80dag.Wyrobić na plastyczną masę,kulę ,którą można zabarwić dowolnymi barwnikami spożywczymi ,rozwałkować na blacie i nałożyć na tort.Ozdoby-róże i listki również są wykonane z tej masy,można je zrobić kilka dni wcześniej,wtedy zastygną i zrobią się twarde.