Przepis i sposób przygotowania na: faworki
* 8 dag cukru pudru
* 2 łyżki masła
* 6 żółtek
* 20 dag śmietany
*2 kieliszki spirytusu
* szczypta soli
*90 dag smalcu do smażenia
* cukier puder z cukrem waniliowym do posypania
Mąkę posiekać z masłem, dodać żółtka, cukier, szczyptę soli, spirytus i tyle śmietany, aby ciasto było twarde jak na makaron. Dobrze wyrobić i wybijać wałkiem tak długo, aż będą tworzyły się pęcherze. Następnie ciasto przykryć ściereczką i zostawić w chłodnym miejscu na 1 godzinę, po czym rozwałkować cienko bez posypywania mąką i uformować faworki.
ciasto pokroić na paski o długości 10 cm i o szerokości 3 cm, każdy pasek przeciąć pośrodku i przełożyć jeden koniec paska przez przecięcie i przeciągnąć. Smażymy na złoty kolor i posypujemy cukrem pudrem