Bigos cygański

Bigos cygański

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone (u mnie z szynki)

    0,5 kg
  • sól

  • pieprz

  • bułks tarta

    2 łyzki
  • olej do smażenia

  • pieczarki

    150g
  • cebule

    2
  • kilka ogórków konserwowych

  • 2 łyżki wody z ogórków (do zakwaszenia sosu)

  • 400ml pomidorowej passaty (mozna dac przecier, koncentrat lub keczup)

  • oregano

  • natka pietruszki

  • chili w proszku

  • żółtka

    2 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jak przygotowujemy klopsiki?

Cebulę kroimy w kosteczkę, a następnie musimy ją zeszklić na oleju. Mięso mielone wykładamy na miskę, dodajemy cebulę, żółtka, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Formujemy małe klopsiki. Klopsiki usmażyć.

Następnie kroimy pieczarki w plastry, podsmażamy. Cebulę kroimy w kosteczkę, a smażymy ją na oleju. Świeżą paprykę oczyszczamy, myjemy, kroimy w plasterki. Jeśli używamy papryki konserwowej - odsączamy ją i kroimy w kostkę. Ogórki odsączamy, kroimy w talarki. Paprykę i ogórki lekko podsmażamy.

Wszystkie składniki wrzucamy do głebokiego rondla i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, oregano, bazylią, natka i chilli. Na koniec dodajemy passate (lub przecier, koncetrat, keczup), 2 łyżki wody z ogórków i dokładnie mieszamy.

Bardzo nam smakowal i wchodzi na stałe. Tylko skad taka nazwa?

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Betka

01.03.2013 19:50
chyba muszę wypróbować:)

Smakuj

01.08.2011 16:06
ciekawe

Agnieszka/picola

19.02.2011 23:02
świetny przepis

romanrafal

05.02.2011 16:18
super

Jolanta40

17.01.2011 00:16
pysznie wygląda

wedith1

14.11.2010 08:51
Fajny i apetycznie wygląda!

Izabela/bella81

07.09.2010 13:55
Ciekawa potrawa, wypróbuję :)

danusia19671

14.08.2010 19:11
Pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat