Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Biszkopt z truskawkowym mascarpone

5.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko
5 sztuk
mąka pszenn
3/4 szklanki
mąka ziemniaczana
1/4 szklanki
cukier
3/4 szklanki
margaryna
1/5 kostki
serek mascarpone
500 g
cukier
2 łyżeczki
wrzątek
1/2 szklanki
galaretka truskawkowa
1 opakowanie
truskawki
do dekoracji
herbata
1 sztuka
truskawki
15 (zmiksowane z cukrem)

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z truskawkowym mascarpone

Biszkopt: Margarynę rozpuszczamy, odstawiamy do wystudzenia. Mąki mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier cały czas ubijając, następnie żółtka, roztopioną margarynę. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i przez sitko wsypujemy stopniową mąkę.

Prostokątną formę wykładamy papierem do pieczenia (tylko dno), wlewamy masę biszkoptową, pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 160-170 stopni ok 25-30 minut. Wyjmujemy bizkopt, z wysokości ok 50cm zrzucamy formę z biszkoptem na ziemię, odkładamy do wystudzenia.

Masa: Zmiksowane truskawki z cukrem delikatnie mieszamy łyżką z serkiem mascarpone.

Galaretkę przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, wylewamy na forme tak aby po stężęniu wykroić kosteczki.

Truskawki kroimy na ćwiartki (do dekoracji)

Z wystudzonego biszkoptu zdejmujemy papier, wkładamy ponownie do formy, nasączamy herbatą. Na górę wykładamy masę mascarpone i dekorujemy truskawkami i kosteczkami galaretki. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Ciacho gotowe :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnik 19.10.2011 10:47
pyszne
monika141 12.09.2011 16:52
pyszne ciacho
pawel6 04.08.2011 21:22
Pyszny deser!
artur7 24.07.2011 15:33
apetyczne
aginaa 08.07.2011 17:48
moge kawałek? :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak