Przepis i sposób przygotowania na: Zupa grzybowa podawana pod pokrywą z ciasta
Grzyby oczyścić, dokładnie opłukać, następnie pokroić w paseczki (wedle uznania). Cebulkę obrać, posiekać i podsmażyć (najlepiej na maśle). Następnie dodać grzyby, całość zalać gorącym rosołem. Gotować 30 minut. Mieszając od czasu do czasu.
Mąkę dokładnie wymieszać ze śmietaną, a następnie dodać do zupy, doprawić solą, białym pieprzem oraz kminkiem. Doprowadzić do wrzenia (2 min). Następnie posypać posiekaną natką i zupę rozlać do przygotowanych kokilek.
Brzegi kokilek z zupą dokładnie posmarować żółtkiem, następnie ułożyć na nich wycięte krążki ciasta francuskiego, docisnąć je do brzegów. Z pozostałego ciasta wyciąć mniejsze kółeczka, posmarować je żółtkiem i ułożyć na \"pokrywkach\" z ciasta. Całość zapiekać przez koło 6-8 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni.