Przepis i sposób przygotowania na: Locrio de Gallina
Oliwę z oliwek wymieszać z łyżeczką soli, czarnym mielonym pieprzem, papryką mieloną, gałką muszkatołowa, imbirem i oregano. Dodać cebulę przeciśniętą przez praskę i posiekane ząbki czosnku. Tak przygotowaną marynatą zalać kurczaka. Naczynie przykryć folią spożywczą i odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce.
Ryż gotować w wodzie z dodatkiem pozostałej soli przez 7 minut. Osączyć z wody.
Patelnię rozgrzać. Wsypać na nią brązowy cukier, a gdy się rozpuści - wyłożyć kurczaka razem z marynatą. Smażyć przez 5 minut. Dodać pokrojoną w paski paprykę i ryż. Smażyć przez 15 minut na małym ogniu. Można delikatnie podlać wodą, aby się nie przypaliło. Gdy mięso i ryż będą miękkie dodać krojone pomidory z chilii. Smażyć całość przez kilka minut, aby smaki się połączyły.