Galaretka drobiowa

Galaretka drobiowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kurczak sprawiony

    1 szt
  • marchew

    3 szt
  • pietruszka

    1 szt
  • kawałek selera

  • sól do smaku

  • pieprz do smaku

  • Przyprawa do zup Kucharek- do smaku

  • woda

  • żelatyna

  • kukurydza konserwowa

    1 puszka
  • groszek konserwowy

    1 puszka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sprawionego kurczaka myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy. Po zagotowaniu odlewamy wodę, płuczemy mięso i ponownie wkładamy do garnka. Zalewamy zimną wodą, wkładamy marchew, pietruszkę i seler. Gdy tylko się zagotuje, szybko zmniejszamy gaz i gotujemy ok. 1.5 godziny na słabiutkim ogniu. Z wierzchu zdejmujemy powstałe szumowiny. Solimy, pieprzymy i dodajemy maggi do smaku. Gdy mięso jest miękkie studzimy, obieramy i kroimy na kawałki. Nie dodajemy skóry. Marchew z rosołu również kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa. Dodajemy również kukurydzę i groszek. Mieszamy i wkładamy mięso do naczyń, np. literatek. Do osobnego naczynia przelewamy przez sitko wywar, dodajemy wg przepisu żelatynę i dokładnie mieszamy,( nie gotujemy ). Zalewamy mięso żelatyną, czekamy aż przestygnie i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.

Czasami może się zdarzyć, że nasz rosół na galaretkę nie jest klarowny. Możemy więc uratować go za pomocą piany z białek. Ubijamy białka i pianę wylewamy na rosół i na bardzo ale to bardzo maleńkim ogniu ( dosłownie rosół musi tylko pykać) klarujemy nasz wywar. Białka się zetną i wchłoną nadmiar tak zwanego brudu. Potem odcedzamy wszystko przez gazę.Brudne białka zostaną na ściereczce, a my będziemy mieli czysty wywar na galaretkę.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Anna133

19.02.2012 08:47
pyszna przekąska

Ela15

16.12.2011 15:31
fajnie wygląda

ZEWA

06.12.2010 10:12
Ja też ją uwielbiam

SmacznaPyza

06.12.2010 09:05
oj, bardzo taką lubię :-)

jolaxa

22.10.2010 21:47
wygląda super apetycznie :))

iwa643

25.09.2010 13:52
super ,pycha

Lidia11

24.09.2010 18:48
fajna

justyna111

24.09.2010 18:23
wygląda super

Katarzyna156

23.09.2010 17:12
Galareta to pyszność, uwielbiam...

kasiurek

23.08.2010 19:17
moja mama robi podobną, jest pycha:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat