Przepis i sposób przygotowania na: Konfitura pomarańczowa z dodatkiem kardamonu
Są tutaj fani domowych przetworów? Ten przepis jest specjalnie dla Was. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji przygotowywać domowej konfitury z pomarańczy to szybciutko musicie to nadrobić.
- koniecznie dodaj kardamon do konfitury pomarańczowej,
- wykorzystaj ją do: farszu do naleśników, do przyrządzania mięs i domowych ciasteczek,
- już kilka pomarańczy wystarczy, aby przygotować parę słoiczków.
Pomarańczę dokładnie szorujemy i gotujemy ze skórką w wodzie przez 2 godziny. Pilnujemy by przez cały czas była maksymalnie zanurzona, dolewamy wody jak wyparuje i przekręcamy pomarańczę, by ugotowała się równomiernie.
Po 2 godzinach wyjmujemy owoc z wody (wody nie wylewamy) i kroimy na ćwiartki. Jeśli ma pestki to należy je usunąć. Lekko ostygniętą pomarańczę traktujemy blenderem.
Papkę pomarańczową stawiamy na gazie i dosypujemy cukru/fruktozy - do smaku - zależy od kwaśności pomarańczy i upodobań osobistych. Podlewamy nieco wodą z gotowania.
Smażymy to jakieś 15-20 minut często mieszając. Dodajemy również kardamon. Gotowe pakujemy do słoika. Jak ktoś zrobi więcej z zamiarem przechowywania, to można pasteryzować.