Przepis i sposób przygotowania na: tort urodzinowy czekoladowy z biała masa w środku
Białka oddzielić od żółtek(6szt), a następnie ubić z odrobiną soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier puder(1 i 1/2) cały czas ucierając przy pomocy miksera. Następnie dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Mikser ustawić na wolne obroty, stopniowo dodawać mąkę, miksując do momentu, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Masę wylać do średniej tortownicy nasmarowanej uprzednio masłem i wysypanej tartą bułką.
Piekarnik rozgrzać początkowo do 160 stopni C, piec około 15 minut do momentu, aż ciasto podrośnie, a następnie zwiększyć temperaturę do około 180- 200 stopni C i piec kolejne 15 minut. Po upieczeniu, pozostawić przez kilka minut w piekarniku, przy otwartych drzwiczkach. Następnie wyjąć z formy, ułożyć na drewnianej desce, wystudzić i użyć do przygotowani tortu.
Masa:
Ubić żółtka (4 szt)i jajko (1szt) z cukrem pudrem (1/2) na parze, ostudzić. Utrzeć masło, dodać masę jajeczną, mleko w proszku i serek. Masę podzielić na pól i do jednej połowy dodać nutellę, zmiksować. Biszkopt przekładać na zmianę masą ;)