Kalafior i brokuł pod beszamelem

Kalafior i brokuł pod beszamelem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mały brokuł

    1
  • łyżki masła

    2
  • łyzki mąki pszennej

    2
  • szkl. mleka

    1-1,5
  • łyżki startego drobno sera Tylżyckiego

    2
  • pieprz biały mielony

    do smaku:
  • sól

    do smaku:
  • gałka muszkatołowa mielona

    do smaku:
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kalafiora i brokuła opłukać, podzielić na różyczki (łodygi przyciąć, nie będą nam potrzebne). Warzywa obgotować 2-3 min. w lekko osolonym i posłodzonym wrzątku, osączyć dokładnie. W rondlu rozpuścić masło, wsypać mąkę, rozmieszać dokładnie i cały czas mieszając rózgą wlewać powoli mleko, zagotować mieszając - to ważne żeby nie zrobiły się grudki!. Kiedy sos zgęstnieje doprawić go solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na koniec dodać ser i mieszać aż się rozpuści. Naczynie do zapiekania posmarować cieniutko masłem, ułożyć warzywa, polać sosem. Zapiekać 20-30 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Podawać jako jarzynkę obiadową albo na kolację...

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Sylwia56

27.02.2012 16:14
pychota

Jolanta_P-S

09.04.2011 22:10
a ja dzisiaj robiłam zupke kalafiorowo-brokułową

kitka

11.02.2011 13:17
ciekawe;)

buksiak12

15.09.2010 15:32
wygląda fajnie

Ewa104

22.07.2010 10:21
To coś dla mnie!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat