Jarzynówka na szybko

Jarzynówka na szybko

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    2
  • garści włoszczyzny pokrojonej w paski/słupki (świeża lub mrożona)

    2
  • garści mrożonego groszku zielonego, fasolki szparagowej zielonej i żółtej

    po 1-2
  • łyżka masła

    1
  • koperek

    do posypania:
  • liść lubczyku

    1 łyżeczka
  • kalafior

    kilka różyczek
  • brokuły

    kilka różyczek
  • pieprz biały mielony

    do smaku:
  • gałka muszkatołowa mielona

    do smaku:
  • sól

    do smaku:
  • cukier

    do smaku:
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w niedużą kostkę. Warzyw mrożonych nie rozmrażamy, ale fasolkę łamiemy na mniejsze kawałki. W garnku roztapiamy masło, dodajemy ziemniaki i włoszczyznę w paskach, podsmażamy chwilę i zalewamy 2 szkl. wody. Gotujemy 5 min.. Następnie dodajemy kalafiora, groszek i fasolki, gotujemy 2-3 min., dodajemy brokuła i lubczyk, gotujemy kolejne 2-3 min.- jeśli zupa jest za gęsta dolewamy troszkę wody. Po tym czasie warzywa powinny być ugotowane, ale nie rozgotowane. Zupę zdejmujemy z ognia, doprawiamy solą, cukrem, pieprzem i odrobiną startej gałki muszkatołowej. Jogurt hartujemy niewielką ilością gorącej zupy i wlewamy do garnka. Podajemy posypaną koperkiem i ...już!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

eli_555

06.04.2011 23:05
to coś dla mnie

mariusz14

29.09.2010 13:48
dobre

wedith1

16.09.2010 12:28
Uwielbiam zupki jarzynowe!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat