Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z olejem i budyniem jabłkowym
Ubić pianę z białek na sztywno, dodać cukier następnie żółtka, ubijać do momentu aż cukier się rozpuści. Następnie dodawać wodę, olej, mąkę z proszkiem, dobrze wymieszac i piec w 180 stopniach, po upieczeniu i ostygnięciu przekroić na pół.
Przygotowanie budyniu:
Odlać pół szklanki soku jabłkowego i rozmieszać w nim budynie, resztę soku zagotować, na gotujący wlać budyń, Gorącym budyniem przełożyć ciasto w ten sposób aby na wierzchu też położyć cienka warstwę budyniu.
Następnie przygotować warstwę śmietankową: śnieżkę ubić z mlekiem dodać galaretkę rozpuszczoną w pół szklanki wody i wymieszać, gdy masa zacznie tężeć wyłożyć ją na wierzch ciasta posypać kakaem i schłodzić.