Przepis i sposób przygotowania na: Kulebiak
Przygotować rozczyn: pokruszone drożdże wymieszać z łyżeczką cukru, gdy drożdże się rozpuszczą, dodać 4 łyżki letniego mleka i 2 łyżki mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać do dużej miski, dodać gotowy rozczyn, letnie mleko i sól. Ciasto wyrabiać mikserem ok. 10 minut. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W czasie, gdy ciasto rośnie przygotować nadzienie: kapustę posiekać i ugotować w małej ilości wody z dodatkiem kminku.
Grzyby ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyły. Następnie odcedzić, dobrze odcisnąć drobno pokroić.
Jeśli z kapusty nie wygotowała się całkowicie woda, to kapustę również dokładnie odcisnąć z jej nadmiaru.
Boczek drobno pokroić i wysmażyć na patelni, przełożyć do kapusty, a na pozostałym tłuszczu usmażyć drobno posiekane cebule, dodać pokrojone grzyby i przeciśnięty czosnek, razem chwilę smażyć, często mieszając. Całość dodać do kapusty, doprawić sporą ilością pieprzu, majerankiem, dokładnie wymieszać i odstawić do przestygnięcia.
Wyrośnięte ciasto wyjąć z miski na oprószony mąką blat. Jeszcze przez chwilę ciasto wyrabiać rękoma, w razie potrzeby delikatnie podsypując mąką.
Ciasto rozwałkować na prostokąt 36 x 20 cm, rozsmarować przestudzony farsz i zrolować wzdłuż dłuższego boku. Włożyć do natłuszczonej formy o wymiarach 36 x 8 cm, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
Ostrym nożem naciąć wierzch ciasta na głębokość 1 cm. Posmarować żółtkiem roztrzepanym ze śmietaną. Wstawić do nagrzanego do 180*C piekarnika i piec 50 minut.
Podawać lekko przestudzony i pokrojony w grube plastry do czerwonego barszczu.