Kotleciki drobiowe - paprykowe

Kotleciki drobiowe - paprykowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • podwójna pierś z kurczaka

    1
  • strąka papryki czerwonej i żółtej

    po 1/2
  • czubate łyżki mąki ziemniaczanej (może troszkę więcej)

    2
  • czubata łyżka drobno posiekanego pora

    1
  • łyżki pokrojonej zieleniny - natki pietruszki, szczypiorku, koperku...

    2
  • łyżki sosu sojowego ciemnego

    2
  • sól, pieprz mielony

    do smaku:
  • jajko

    1 duże
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w niedużą kostkę, przekładamy do miski i skrapiamy sosem sojowym, mieszamy. Paprykę także kroimy w kostkę, dodajemy do mięsa razem z porem i zieleniną. Dodajemy jajko, mąkę i mieszamy masę dokładnie - ew. można dodać troszkę więcej mąki kartoflanej albo 1 łyżkę pszennej. Masę doprawiamy pieprzem i solą pamiętając, że sos sojowy jest słony. Masę kładziemy łyżką na rozgrzaną patelnię z olejem i smażymy do zrumienienia z obu stron. Przewracamy ostrożnie łopatką dopiero wtedy gdy spód dobrze się przyrumieni. Na koniec dobrze jest przykryć patelnię i na malutkim ogniu jeszcze chwilę poddusić kotleciki. Podajemy z warzywami i jogurtem naturalnym, ziemniakami albo z pieczywem. Dobre są też na zimno.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

reniatka

15.04.2012 10:42
pomysłowe i smaczne

fictor123

05.12.2011 07:55
na pewno smaczne

danusia19671

05.12.2010 16:27
Pychotka

Grażyna13

13.10.2010 19:39
Super te kotleciki :)

wedith1

03.08.2010 19:29
Bardzo apetyczne!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat