Boczkowe zawijaski z niespodzianką

Boczkowe zawijaski z niespodzianką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cienkich plastrów chudego boczku wędzonego, parzonego (po jednym na roladkę)

    10-15
  • moreli suszonych (j.w.)

    10-15
  • migdałów

    10-15
  • kawałek sera żółtego twardego, ok 10dkg

    1
  • konfitura morelowa

    1 łyżka
  • papryka słodka mielona

    do smaku:
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Morele możemy namoczyć w alkoholu, ale nie jest to konieczne. Powinny być jednak dość miękkie, nie za bardzo wysuszone. Do każdej, w miejsce po pestce, wkładamy po jednym migdale i słupku/kawałku żółtego sera, \"zamykamy\" owoc. Z plastrów boczku odkrawamy skórę jeśli ją ma i wycinamy delikatnie ew. chrząstki. Każdy plaster oprószamy lekko papryką mieloną, układamy przy jednym brzegu jedną morelę i zwijamy a następnie spinamy drewnianą wykałaczką. Tak przygotowane roladki układamy na suchej, mocno nagrzanej patelni i obsmażamy ze wszystkich stron. Zrumienione zawijaski przekładamy na półmisek i podajemy gorące z dodatkiem sosu. Sos: jogurt mieszamy z konfiturą morelową i doprawiamy sosem słodko-ostrym chili w/g własnego smaku.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

malcik111

11.02.2012 15:01
super, boczek jest w tej postaci na prawdę boski!

wedith1

20.09.2010 21:21
Lubię takie niespodzianki:D

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat