Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Tulipan
Przygotowanie ciasta:
Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i olejem. Wszystko delikatnie wymieszać. Podzielić na 4 równe części.
Do I części dodać 9 żółtek oraz 2 łyżki mąki.
Do II części dodać łyżkę kakao
Do III części dodać 3 łyżki suchego maku.
Do IV części dodać kisiel (suchy).
Ciasto wlewamy do tortownicy na środek po 3 łyżki z każdej masy. Piec około 40 min. w 180 stopniach.
Przygotowanie masy:
Śmietanę ubić i dodać chłodną galaretkę (rozpuszczoną w jednej szklance wody). Na chwilę wstawić do lodówki.
Ostudzone ciasto dzielimy na dwie części i przekładamy kremem w taki sposób, aby wystarczyło nam masy na górę i boki ciasta. Wierzch można posypać czekoladą
Smacznego