Przepis i sposób przygotowania na: Żurek cebulkowy
Czosnek ( 4 ząbki) ucieramy i dajemy do słoika, lekko zasypujemy solą, wsypujemy mąkę, skórkę chleba i zalewamy ciepłą przegotowaną wodą ( 2 szklanki).Zakręcamy słoik, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 4 dni.
Do dużego garnka wrzucamy pokrojony boczek i wytapiamy tłuszcz- dodajemy pokrojoną drobno cebulę i dymkę ( 1 bez zielonej części) , zmiażdżony ząbek czosnku oraz pokrojoną w kosteczkę kiełbasę.
Podsmażamy wszystko a następnie zalewamy gorącą wodą ( około 1 i 1/2 litra) i dodajemy kostki rosołowe i pokrojone ziemniaki- gotujemy.
Gdy ziemniaki będą miękkie do zupy wlewamy zakwas przygotowany dużo wcześniej- mieszamy gotujemy.
Przyprawiamy do smaku i dodajemy jeszcze posiekaną zieloną cebulkę z dymki.