Przepis i sposób przygotowania na: Baklawa Grecka
Pieczenie: 50 minut
Syrop:
• 20 dag cukru
• 5 łyżek miodu
• sok i skórka z 1 cytryny
Etapy przygotowania
1. Ciasto filo rozmrozić. Masło stopić. Orzechy wymieszać z cukrem, tartą bułką i cynamonem. Blachę posmarować masłem. Na dnie ułożyć 3 placki jeden na drugim, smarując je najpierw stopionym masłem.
2. Położyć warstwę nadzienia, przykryć 2 plackami, skropić masłem. Powtórzyć czynności. Na koniec położyć warstwę nadzienia, przykryć 3 plackami, skropić masłem. Pokroić na kawałki.
3. Piec ok. 40 minut w temp. 200 stopni C. Cukier, miód, skórkę i sok z cytryny zagotować ze szklanką wody. Wrzącym syropem polać baklawę, piec jeszcze 10 minut w temp. 160 stopni C.
Można też zrobić z ciasta francuskiego