Przepis i sposób przygotowania na: Przekładaniec
- zmielone orzechy laskowe - 2 łyżki
- jajka - 4 szt
- cukier puder - 5 łyżek
- mąka - 2 łyżki
- bułka tarta Prymat - 2 łyżki
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
WYKONANIE - MASA MAKOWA:
Żółtka utrzeć z cukrem i miodem. Dodać sparzony i zmielony mak, makę, proszek do pieczenia, bułkę tartą oraz pianę z białek, rodzynki i orzechy. Składniki wymieszać.
WYKONANIE - MASA SEROWA:
Żółtka utrzeć z cukrem, a następnie ciągle mieszając dodać zmielony twaróg, mąkę, roztopione i przestudzone masło, rodzynki i pianę z białek.
WYKONANIE - MASA ORZECHOWA :
Ubić pianę z białek i dodać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, żółtka oraz bułkę tartą i orzechy, wymieszać.
Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem. Najpierw przełożyć masę makową, potem serową i orzechową. Piec w temp. 200 stopni przez 40 min.