Przepis i sposób przygotowania na: Strucla z powidłami
# 1 szklanka mleka
# 5 dkg drożdzy
# 1 jajo
# 1 żółtko
# 10 dkg cukru
# cukier waniliowy
# szczypta soli
# 5 dkg marg, Kasi
# powidła śliwkowe - słoiczek
Wykonanie:
Mąkę przesiać do miski. Drożdze zozetrzeć w miseczce z 3 łyżkami ciepłego mleka i łyżką cukru i wlać do dołeczka zrobionego w mące , przyprószyc mąką i zostawić w cieplym miejscu aż drożdze się wyruszają. Do podrośniętego rozczynu dodać jajko, żółtko, szczyptę soli , ciepłe mleko, rozpuszczoną margarynę ,resztę cukru, cukier waniliowy i zamięsić ciasto aż stanie się gładkie i lśniące. Jeśli byłoby zbyt gęste należy dodać troszkę mleka .Ciasto przykryć sciereczką i zostawić w ciepłym miejscudo wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętośc zagniatamy raz jeszcze i rozwałkujemy na grubość ok 2 cm dzieląc na 2 -3 strucle i smarujemy powidlami . Zwijamy w roladkę , zlepiamy końce i układamy na blaszce podsypanej mąką zwinetym końcem do spodu.Smarujemy roztrzepanym jajkiem, można też posypać cukrem krysztalem . Czekamy aż trochę podrośnie. Pieczemy w 170 *C ok. 35-40 minut.