Przepis i sposób przygotowania na: Rolady gajowego
Pieczarki oczyścić pokroić w kostkę lub plasterki, podsmażyć, dodać pokrojoną w kostkę paprykę i cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę podsmażać. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać bułkę tartą i wymieszać.
Na rozbite płaty mięsa nakładać farsz, zwijać rolady i spiąć wykałaczkami. Każdą roladę obtoczyć w mące i podsmażyć z każdej strony.Na tłuszczu na którym smażyły się rolady podsmażyć dodatkowo 1 małą cebulę i przełożyć do garnka, w którym będą się dusiły rolady.
Przełożyć rolady do garnka, zalać wodą, dodać liść, ziele i maggi i dusić do miękkości. Doprawić do smaku solą i pieprzem, zagęścić sos mąką rozrobioną z wodą, zagotować.