Przepis i sposób przygotowania na: Świąteczne rozetki
Rozgrzewamy olej w szerokim rondlu do temperatury 195ºC. Dowolną koncowke wkręcamy do uchwytu. Zanurzyć na kilka minut w goracym oleju, lekko otrzasnac i delikatnie zanurzyc w ciescie. Smazyc aż ciastka ładnie sie zrumienia. Czasami same odczepiaja sie od koncowki, czasami trzeba sobie pomoc widelcem. Ciasteczka odsączamy na papierowym ręczniku, układamy na talerzu i lekko opruszamy cukrem pudrem.
Razem z foremkami była dołączona ulotka na ktorej tez byl podany przepis na ciasto ale nie zrobiłam wg niego bo nie miałam piwa, na wszelki wypadek podam nizej moze ktos wg niego zechce zrobic. Dodatkowo byla bardzo ważna uwaga dzieki ktorej zrozumialam gdzie popełniłam błąd przy pierwszych 2 ciasteczkach ktore nie wyszły bo zbyt mocno przykleiły sie do foremek. wiec cyt \"Obie formy umieszczamy w goracym tłuszczu (przy pierszym uzyciu na ok. 10 minut celem ich wygrzania). Po nagrzaniu form zanurzamy pierwsza z nich w ciescie, ciasto przylepi sie do formy, przenosimy na tłuszcz zanurzajac, po chwili ciasto odlepi sie od formy lub gdy nie chce sie odlepic to wstarczy pomoc sobie widelcem i sciagnac ciasteczko. Forme pozostawiamy w oleju a z druga ponawiamy czynnosc. Formy nalezy zanurzac naprzemiennie w ciescie tak by zawsze miały wysoka tempreature dzieki ktorej ciasto do formy przylega a w oleju sie odlepia. Formy zanurzamy w ciescie w taki sposób zeby ciasto nie dostało sie na wierzch foremki co uniemozliwi odlepienie sie ciasta od formy\".