Świąteczne rozetki

Świąteczne rozetki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko

    1 szklanka
  • cukier

    3 lyzki
  • 1 łyzeczka cukru waniliowego

  • szczpta soli

  • mąka

    1 1/2 szklanki
  • jajka

    2
  • ekstrakt waniliowy

    1 łyżeczka
  • cukier puder

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mieszamy mąkę, cukier, sól, dodajemy mleko, lekko i wanilię. Następnie musimy dobrze wymieszać całość na gładką mase. Zostawiamy aby odpoczęło, przynajmniej 30 minut.
Rozgrzewamy olej w szerokim rondlu do temperatury 195ºC. Dowolną koncowke wkręcamy do uchwytu. Zanurzyć na kilka minut w goracym oleju, lekko otrzasnac i delikatnie zanurzyc w ciescie. Smazyc aż ciastka ładnie sie zrumienia. Czasami same odczepiaja sie od koncowki, czasami trzeba sobie pomoc widelcem. Ciasteczka odsączamy na papierowym ręczniku, układamy na talerzu i lekko opruszamy cukrem pudrem.


Razem z foremkami była dołączona ulotka na ktorej tez byl podany przepis na ciasto ale nie zrobiłam wg niego bo nie miałam piwa, na wszelki wypadek podam nizej moze ktos wg niego zechce zrobic. Dodatkowo byla bardzo ważna uwaga dzieki ktorej zrozumialam gdzie popełniłam błąd przy pierwszych 2 ciasteczkach ktore nie wyszły bo zbyt mocno przykleiły sie do foremek. wiec cyt \"Obie formy umieszczamy w goracym tłuszczu (przy pierszym uzyciu na ok. 10 minut celem ich wygrzania). Po nagrzaniu form zanurzamy pierwsza z nich w ciescie, ciasto przylepi sie do formy, przenosimy na tłuszcz zanurzajac, po chwili ciasto odlepi sie od formy lub gdy nie chce sie odlepic to wstarczy pomoc sobie widelcem i sciagnac ciasteczko. Forme pozostawiamy w oleju a z druga ponawiamy czynnosc. Formy nalezy zanurzac naprzemiennie w ciescie tak by zawsze miały wysoka tempreature dzieki ktorej ciasto do formy przylega a w oleju sie odlepia. Formy zanurzamy w ciescie w taki sposób zeby ciasto nie dostało sie na wierzch foremki co uniemozliwi odlepienie sie ciasta od formy\".

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

msmariusz

27.05.2015 10:43
smak dzieciństwo

IZABELA29

11.06.2013 19:38
cudowne...

kochanyptysiu

26.09.2011 19:13
piekne

Sarenka

23.08.2011 10:22
Kiedy bylam dzieckiem, przygotowalam je z mama - oj bylo radochy! ;)

IlonaAlbertos

31.05.2011 23:02
Wyglądają rewelacyjnie.

wedith1

22.12.2010 19:02
Efekt- rewelacyjny!

Koper

08.11.2010 08:36
Rewelacyjne są te foremki :)

pawel007

16.09.2010 07:45
super,

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat