Przepis i sposób przygotowania na: Torcik rabarbarowo- ananasowy
Do środka włożyć arkusz papieru do pieczenia, wsypać fasolki przeznaczone wyłącznie do pieczenia.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180*C. Piec ciasto 15 minut, następnie ostrożnie usunąć pergamin oraz fasolki. Piec kolejne 5 minut. Odstawić do przestygnięcia.
Ananasa odsączyć na sicie z syropu i pokroić na małe kawałki.
Rabarbar umyć, oczyścić z włókien, pokroić na kawałki o długości 2 cm, wymieszać w misce z trzema łyżkami cukru i odstawić na 2-3 godziny, aby puścił sok. Następnie odsączyć na sitku.
Wystudzony spód ciasta posypać wiórkami kokosowymi, wyłożyć rabarbar wymieszany z ananasem. Wstawić do nagrzanego do 170*C piekarnika i piec 30 minut. Ciasto wyjąć i odstawić do wystudzenia.
Galaretkę rozpuścić w półtora szklanki wrzątku. Tężejącą galaretkę rozprowadzić na wystudzonym cieście. Odstawić do zastygnięcia.
Ugotować budyń, odstawić do wystygnięcia nakrywając garnek folią spożywczą lub często mieszając, aby nie zrobił się na nim kożuch.
Śmietanę kremówkę ubić z łyżką cukru. Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości wrzątku, jeszcze ciepłą dodać do zimnego budyniu, całość cały czas miksując. Dodać bitą śmietanę i wszystko delikatnie połączyć. Rozprowadzić krem na zastygniętej galaretce. Udekorować kolorową posypką.