Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto gruszkowo-orzechowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 1 kostka
mąka 30 dag
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier waniliowy 2 łyżki
białko 8 szt
cukier 45 dag
gruszki 30 dag
sok z cytryny 2 łyżki
miód 20 dag
orzechy włoskie 20 mielone

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto gruszkowo-orzechowe

Mąkę, proszek, margarynę, cukier waniliowy siekamy. Ciasto zagniatamy i na ok. 1 godzinę wkładamy do lodówki. Rozwałkowujemy i przekładamy na blaszkę. Pieczemy 20 min w 180st. Gruszki oczyszczamy, kroimy w cząstki i skrapiamy sokiem z cytryny. Razem z 4 łyzkami cukru i odrobina wody gotujemy 5 min. Białka ubijamy razem z cukrem. Z pozostałego cukru i 1 szklanki wody gotujemy syrop i przelewamy do piany. Ciasto smarujemy orzechami wymieszanymi z miodem, pianą oraz gruszkami. Wierzch przykrywamy płatem ciasta i pieczemy.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

EmciaPichci 09.08.2013 07:38
ciekawy przepis!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak