Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Schab z suszoną śliwką

5.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

majeranek
Sklep Prymat
oregano
Sklep Prymat
olej
sól
Sklep Prymat
pieprz
Sklep Prymat
Pieprz ziołowy mielony Prymat
Sklep Prymat
rozmaryn
bazylia
Sklep Prymat
Koperek suszony Prymat
Grill przyprawa klasyczna Prymat
suszone śliwki
10-15 dkg
schab bez kości
40 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Schab z suszoną śliwką

Schab myjemy. Długim, ostrym czubatym nożem zakłuwamy schab w kilku miejscach na wylot i przekręcamy go wokół własnej osi by utworzyć dziurę. Wkładamy śliwki w utworzone dziury by wypełniły całą utworzoną dla nich przestrzeń. Wszystkie sypkie składniki na marynatę wsypujemy do miseczki i dolewamy olej lub oliwę. Dokładnie mieszamy. Można dodać więcej przypraw lub odjąć jeśli ktoś nie lubi. Schab dokładnie nacieramy marynatą i wklepujemy ją. Kładziemy na folii aluminiowej i wylewamy na schab to, co zostało w miseczce (jeśli zostało). Schab pieczemy ok ok 40 min w temp 220 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jaheira11 30.01.2012 22:08
o taki schabik by si? zjad?o- rewelacja :)
SmacznaPyza 18.06.2011 15:10
40 min. w 220 st. - taki mały kawałek nie potrzebuje ani tak wysokiej temperatury ani tyle czasu i dlatego za bardzo się spiekł...wygląda też na przesuszony, ale to piszę tylko widząc zdjęcie...tak mały kawałek radziłabym upiec w rękawie foliowym albo naczyniu żaroodpornym z przykrywką....a 220 st. zmniejszyłabym po 10 min. do 180 i piekła jeszcze 20 min......

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak