Przepis i sposób przygotowania na: Rolada z indyka z sosem borowikowym
Mięso wieprzowe - użyłam tzw. warkocza od schabu środkowego, ale może być poprzerastana łopatka - zmielić razem z surową wątróbką. Marchew obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej, pora posiekać - przesmażyć warzywa na maśle (1 czubata łyżka) i dodać do zmielonego mięsa. Dodać otręby, posiekany grubo koperek i resztę przypraw, dobrze wyrobić. Wyłożyć masę na płat mięsa z indyka i pomagając sobie folią zwijamy w roladę. Związujemy ją w kilku miejscach nicią kuchenną i zawiniętą w folię odkładamy na 30-60 min. do lodówki. Następnie zdejmujemy folię i mięso wkładamy do rękawa do pieczenia, skrapiamy sosem sojowym i wlewamy 4-5 łyżek wody, zamykamy rękaw, układamy całość na blasze. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy ok. 1 godziny. Po upieczeniu wyjmujemy i zostawiamy w spokoju na 20 min.. Dopiero po tym czasie przecinamy rękaw, usuwamy nitkę a roladę kroimy na grube plastry.
Sos z pieczenia, który powstał w rękawie zlewamy do rondelka. Dodajemy 2 łyżeczki zmielonych na proszek borowików oraz resztę masła utartego z mąką na papkę i mieszając gotujemy ok. 5 min.. Jeśli sos byłby za gęsty rozrzedzamy go niewielką ilością wody albo bulionu.
Podałam ze wstążkami z marchewki, uduszonymi na odrobinie masła i ziemniakami z wody