Przepis i sposób przygotowania na: Cygan
masło utrzeć z cukrem pudrem i rozpuszczonym letnim miodem, potem dodawać na przemian, dalej ucierając, po jednym żółtku i po łyżce sparzonego i zmielonego trzy razy maku. Ubić pianę z białek na sztywno, wymieszać ją z mąką ziemniaczaną, mąką pszenną, sodą, kakaem i szczyptą cynamonu bardzo delikatnie, dodawać po trochę do masy makowej i ponownie delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć na wysmarowaną i posypaną bułką tartą blachę i upiec a nagrzanym piekarniku.
Masa:
40 dkg masła
30 dkg cukru pudru
1 budyń śmietankowy
1/2 litra mleka
3 łyżki mąki pszennej
2 jajka
sok z jednej cytryny
1 galaretka
1 paczka biszkoptów
Ugotować galaretkę i wlać do płaskiego naczynia, potem wystudzić. Jajko, budyń i mąkę ubić trzepaczką, do tego wlać lekkim strumieniem gorące mleko, ciągle mieszając chwilę zagotować, wystudzić. Masło utrzeć z cukrem, potem dodawać porcjami wystudzony budyń, sok z cytryny, dalej ucierać aż masa będzie puszysta i jednolita.
Placek przekroić na połowę. Na jedną część wyłożyć połowę masy i wyłożyć na skos biszkopty i galaretkę - na przemian, potem znowu wyłożyć drugą część masy i przykryć drugą częścią placka. Wierzch polać polewą.