Przepis i sposób przygotowania na: Tort strażaka
podanych składników upiec 2 biszkopty na prostokątnych blaszkach i przekroić je na pół.
Masa śmietankowo-truskawkowa:
masło utrzeć z cukrem pudrem i mlekiem w proszku. Oddzielnie zmiksować truskawki i stopniowo, małymi porcjami dodawać do masła nadal ucierając.
Masa cukrowa:
żelatynę zalać zimną wodą i odstawić na 5 min. Cukier puder przesiać. Rozpuścić żelatynę w kąpieli wodnej i dodać glukozę. Uważać by nie zagotować. Zdjąć z kąpieli i dodać aromat truskawkowy. Następnie wsypać cukier puder, wymieszać i wyrobić masę cukrową jak ciasto na pierogi. Połowę białej masy po rozwałkowaniu użyłam do przykrycia torta, a z drugiej części przygotowałam dekoracje.
Poszczególne elementy dekoracji wykonałam dodając barwniki spożywcze do białej masy cukrowej i przyklejając je lukrem zrobionym z wody, cukru pudru z odrobiną żelatyny.
Składanie:
z każdego kawałka ciasta odkroić paski o szerokości ok 6 cm i odłożyć. Wszystkie części ciasta przełożyć masą śmietankowo-truskawkową, a w środek dać dwa odkrojone pasy ciasta położone jeden obok drugiego. Kabinę samochodu przygotować przekładając masą pozostałe odłożone pasy ciasta. Masą wysmarowaś także górę i boki. Następnie przykryć rozwałkowaną masą cukrową z dodatkiem czerwonego barwnika, a na górze i bokach umieścić dekoracje. Figurka strażaka również wykonana została z masy cukrowej. Całość schłodzić.