Przepis i sposób przygotowania na: Schab pieczony w sosie musztardowym II
schab b/k - 6 plastrów (ok 700-800g),
pieczarki - 200g,
cebula biała - spora,
pomidory - 6-7 średniej wielkosci,
majonez - 6 łyżeczek z niedużym czubem.
sól pieprz czarny mielony,
pieprz ziołowy,
śmietana 18% - 300ml,
musztarda Dijon - 2 lekko czubate łyżki,
syrop klonowy lub sztuczny miód płynny - 2 łyżki,
maka pszenna - czubata łyżka,
czosnek - 2 ząbki,
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie warzywa mięso oraz pieczarki obieramy (pomidory niekoniecznie), myjemy i suszymy. Schab posypujemy solą i pieprzem ziołowym z obydwu stron i układamy obok siebie na dnie dużego zaroodpornego naczynia. Na wierzchu kazdego plastra kladziemy po lyzce majonezu i rozsmarowujemy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, pieczarki i pomidory w dość grube plastry. Musztardę mieszamy z syropem i mąką, stopniowo dolewamy śmietanę, ciągle mieszając. Do sosu dodajemy drobniutko posiekany czosnek, trochę soli i pieprzu. Na schab kładziemy pokrojona cebulę, następnie pieczarki, które posypujemy solą i pieprzem naturalnym mielonym. Następnie układamy warstwę pomidorów, które delikatnie posypujemy solą oraz pieprzem ziołowym. Całość polewamy sosem. Przykrywamy folią do pieczenia i wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy przez 40 minut w 180-190 stopniach, następnie zdejmujemy folię i pieczemy przez 20 minut bez przykrycia w 190 stopniach. Podajemy z ziemniakami i surówkę. Proszę kontrolować pieczenie, a przede wszystkim temperaturę, piekarniki są naprawdę różne... Pomidory można dodatkowo posypać suszonym ograno lub bazylią.