Przepis i sposób przygotowania na: Tort truskawkowy
0,5 litra śmietany miksujemy na sztywno, a następnie dodajemy ciepła pomarańczową galaretkę rozpuszczoną w 1/2 szklance wody. Dodajemy truskawki (ok. 10-15 sztuk) i mieszamy łyżką – delikatnie wlewamy do tortownicy uważając aby nie poruszyć biszkoptów. Wstawiamy do lodówki aby śmietana stężała. Drugą warstwe robimy podobnie – ubijamy 0,5 litra śmietany i łączymy z cytrynową galaretką przyrządzona w ten sam sposób co poprzednio. Samą śmietankę bez owoców wlewamy do tortownicy 0 wstawiamy do lodówki.
Dekorujemy tort truskawkami, a następnie zalewamy tężejącymi galaretkami truskawkowymi rozpuszczonymi w 3 szklankach wody. Kiedy tort bedzie dobrze schłodzony to odpinamy boki tortownicy i obwiązujemy tort czerwoną wstążką – dla ładniejszego efektu, jak również w trosce o to, by biszkopty nie mogły odpaść:)